Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Dňa 10. júla sa konal v Bazilike sv. Egídia koncert českej organistky Hany Bartošovej. Umelkyňa patrí k popredným českým organistom a aktívnym propagátorom českej hudby. Je dlhoročnou umeleckou riaditeľkou a dramaturgičkou Organového festivalu Brno a členkou Organ Ring Lux. Absolvovala množstvo koncertov doma i v zahraničí, taktiež sa zúčastnila na národných a medzinárodných organových súťaží a festivalov.

V jej podaní zazneli skladby od Vaňhala, Segera, Kuchařa, Klička, Pololáníka, Martinů a Grešáka. Koncert bol venovaný 100. výročiu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.
Ďalší v poradí tretí koncert festivalu sa konal dňa 24. júla, kde sa predstavili dve úžasne sólistky Nadiya Velychko, organistka z Ukrajiny a huslistka Ayako Yonetani z Japonska. Táto umelkyňa japonského pôvodu sa presťahovala z rodnej krajiny a natrvalo usadila v USA. V súčasnosti pôsobí ako profesorka hry na husliach a na viole na University of Central Florida (USA). Svojmu umeniu sa venuje nielen pracovne, ale aj v súkromí. Za sebou má už niekoľko úspešných sólových koncertov na medzinárodných festivaloch, ako aj koncertov s rôznymi komornými zoskupeniami a orchestrami takmer po celom svete. Druhou dámou je Nadiya Velychko, ktorá pôsobí od roku 2001 ako sólo organistka Domu organistov a komornej hudby v Ľvove. Predstavila sa na mnohých národných i medzinárodných organových súťažiach a na festivaloch starej hudby. Spolu s rôznymi interpretmi a súbormi sa zúčastnila na koncertoch v Nemecku, Holandsku, Rusku a v susednom Poľsku. V roku 2011 sa po prvýkrát predstavila na organovom recitáli v Baltimore v USA. V podaní týchto dvoch sólistiek zazneli skladby od Böhma, Valacha, Albinoniho, Bacha, Grešáka, Stanleya, Vitaliho a Korchynského. Koncert bol naozaj veľmi výnimočný. Umelkyne sa predviedli vo výbornej profesionálnej kondícii.
Nasledujúci koncert sa bude konať dňa 8.8. 2018, predstaví sa organista András Gábor Virágh z Maďarska. Všetci ste srdečne vítaní!

Mgr. Jana Fechová

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám