Mesto Bardejov - svetové dedičstvo UNESCO

skendehuplru

Mesto Bardejov - Svetové dedičstvo UNESCO

Teší nás, že Vám môžeme prostredníctvom web stránky predstaviť Mesto Bardejov, poskytnúť nevyhnutné informácie o živote mesta a funkciách mestskej samosprávy.

Mesto Bardejov je historicky a kultúrne bohaté mesto, považované za jedno z najkrajších slovenských miest. Historické centrum Bardejova spoločne s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zo začiatku 18. storočia bolo v roku 2000 zapísané do zoznamu - Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Zobraziť celý článok »

Aktuality

späť

Možnosti relaxu

Leto kúpalisko, tenisové kurty, turistické tury po označkovaných trasách, promenádne koncerty
Zima možnosť lyžovania v neďalekej Regetovke a Stebníckej Hute alebo trasy na bežky priamo v kúpeľoch
Celoročne squash, bowling, krytý bazén, Relax centrum v hoteli Ozón, koncerty vážnej hudby, tanečné zábavy, výstavy kvetín a rôzneho umenia, prednášky o histórii, o zdraví
 

Múzeum ľudovej architektúry (Skanzen) – Bardejovské Kúpele

Na ploche 1,5 ha je v parkovej a záhradnej úprave - etnoparku rozmiestnených 24 expozičných objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo dvoch etník - slovenského a rusínskeho obyvateľstva, žijúceho v regióne Horného Šariša a severného Zemplína. Pochádzajú z 19. a 20. storočia a typologicky patria k dreveným stavbám karpatského typu. Sú tu zastúpené 4 druhy stavieb: obytné zrubové domy, rôzne hospodárske stavby, technické stavby a sakrálne stavby.
Najvýznamnejšie stavby:
- drevený kostolík východného obradu zo Zboja z roku 1775,
- drevený kostolík východného obradu z Mikulášovej,
- unikátne vrtné zariadenie na výrobu drevených vodovodných rúr na vodný pohon z 18. storočia.

Národopisná expozícia je umiestnená vo vile Rákoczi – Bardejovské Kúpele

Expozícia prezentuje kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z Horného Šariša. Podáva názorný obraz o živote predošlých generácií. Ľudový odev je tu zdokumentovaný vo vývojových etapách. Remeslá sú inštalované v dvoch rovinách - zachytávajú vývoj remesla a zároveň technológiu výroby. Najväčšia pozornosť je venovaná hrnčiarstvu, klobučníctvu, obuvníctvu, pernikárstvu, sviečkárstvu, košikárstvu a pod. Expozícia prezentuje aj sakrálne ľudové umenie (plastiky a maľby na skle). Súčasťou národopisnej expozície je Expozícia Dejín Bardejovských Kúpeľov a Lekárenská expozícia.
Najvýznamnejšie exponáty:
- najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850,
- najstarší datovaný včelí úľ na Slovensku z roku 1691.

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku v Bardejovských Kúpeľoch. Tematické zameranie tohto lesníckeho náučného chodníka je: mimoprodukčné funkcie lesa. Náučný chodník je celoročný a samoobslužný. Má tri okruhy:
- nenáročný - jedľový,
- stredne náročný - bukový,
- náročný - javorový.

Celková dĺžka chodníka je 4460m. Chodník má celkom 18 zastávok. Obsahuje textové a grafické informácie. Okrem nich chodník ponúka viacero atrakcií a lavičiek na oddych. Začiatok chodníka je v lokalite nad jazierkom v Bardejovských Kúpeľoch. Vstup na chodník tvorí drevená vstupná brána s informačnou mapou. Tá poskytne návštevníkom základné informácie o chodníku a zároveň pomôže v rozhodovaní, na ktorý okruh sa vybrať.

Nasledujúce zastavenia patria do všetkých troch okruhov. Chodník vedie príjemnou lesnou cestou s miernym stúpaním. Na chodníku je možné oddýchnuť si na lavičkách, osviežiť sa vodou zo studničky, či započúvať sa do spevu vtákov. A dozvedieť sa mnoho zaujímavého o lese.
2. Poznávanie drevín podľa ich kôry
3. Lesy osobitného určenia
4. Les a vod
5. Vietor, syn slnka
6. PRO SILVA

Medzi šiestou a siedmou zastávkou je možné rozhodnúť sa a odbočiť na nenáročný - jedľový okruh alebo pokračovať ďalej. Absolvovať ešte zastavenia 16, 17, 18 a vrátiť sa k začiatku chodníka. Tento nenáročný okruh má 1,9 km a prevýšenie okolo 100m.

7. Zver, súčasť lesa - Na tomto zastavení sa naučíte poznávať stopy zvierat a môžete si tiež vyskúšať malý poľovnícky posed:

8. Prímestské a ďalšie lesy s významnou zdravotnou, kultúrnou a rekreačnou funkciou je pekne spracované v lokalite s dvomi jazierkami. Najskôr dôjdete k Zelenému jazierku s nainštalovanou príšerkou Marlenkou. O kúsok ďalej sa nachádza Modré jazierko. Tu môžete pozorovať žubrienky, mloky či žaby. Súčasťou areálu je tiež ohnisko, sedenie a studnička - Zimná studňa.

9. Kaplnka sv. Huberta - Patróna poľovníkov a lesníkov. Historické pramene uvádzajú, že sv. Hubert sa narodil v roku 670 ako syn vojvodu. Už v mladom veku si vášnivo obľúbil lov, ktorý sa mu neskoršie stal náruživou zábavou. Na jednej poľovačke uháňal za jeleňom, ktorý sa mu však stratil z dohľadu. Pri stopovaní však jeleň náhle vybehol z húštiny a medzi parohami mal zlatý kríž. Hubert s úžasom klesol na kolená. Z kríža k nemu prehovoril Ukrižovaný a vyčítal mu jeho hriešny život, potom sa jeleň stratil v húštine. Hubert pod dojmom zážitku sa odobral k biskupovi Lambrechtovi, dal sa na pokánie a po smrti manželky vstúpil do rehole. Neskoršie sa stal biskupom. Zomrel v roku 728. Pre svoj zbožný život ho v 8. storočí vyhlásili za svätého a od roku 1170 je patrónom poľovníkov.

Medzi deviatym a desiatym zastavením je opäť čas rozhodnúť sa pre ten ktorý okruh. Stredne náročný - bukový okruh. Treba odbočiť a prejsť ešte zastavenia 13 až 18 a vrátiť sa k začiatku chodníka. Tento okruh má dĺžku 3,7 km a prevýšenie 220 m. Alebo pokračovať k zastaveniu 10 - vyhliadka na Zborovský hrad, ale všetko závisí od viditeľnosti.

11. Čierna mláka - Dostaneme sa k slatinnému jazierku Čierna mláka, od ktorého má meno aj tento náučný chodník a potom 12. Čergov – perla severovýchodného Slovenska. Odtiaľ už len klesáme k:
13. Les a vzduch
14. Pôdoochranná funkcia lesa
15. Brečtan popínavý
16. Ťažba - prostriedok výchovy lesa.
17. Les - súčasť krajiny
18. Rastové fázy lesa

Náučný chodník tvorí okruh. Končí sa tam kde aj začína. Dá sa prejsť za cca 3 hodiny vrátane prestávok

Prihláste sa na odber

Najblišie udalosti

30 apr 2024
19:00 - 21:00
OTVORENIE FONTÁN
01 máj 2024
14:00 - 21:00
MAJÁLES
23 feb 2024
08:00 - 17:00
Muzikál KUBO

 

sms informacie

 

ukrajina

 

grantove projekty

 

partnerske mesta

 

aed

 

covidTEL

 

btv

 

kino zriedlo

 

kulturaS

 

plavaren

 

mladez

 

Máte otázku?
Kontaktný formulár »
Napíšte nám